KÜTÜPHANELER VE YAYIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Leıpzıg Uluslararası Kitap Fuarı (22-25 Mart 2007)

www.leipziger-buchmesse.de

Leipzig Fuarcılık tarafından 22-25 Mart 2007 tarihleri arasında düzenlenecek olan Leipzig Kitap Fuarı, kitap ve medya sektöründe Avrupa’nın en önemli ve en büyük fuarlarından biridir. 2006’da 53.000 m²’lik alanda düzenlenen fuarda 36’dan fazla ülkeden yaklaşık 2.100 yayıncı kitaplarını ve yazarlarını tanıtma fırsatı bulmuş, fuarı 126.000 kişi ziyaret etmiştir. Ayrıca her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Leipzig Okuyor” okuma festivali kapsamında 250 mekanda 1.800 etkinlik düzenlenmiştir. Okuma festivaline ilaveten çeşitli paneller, seminerler, tartışmalar ve ödül törenleri düzenlenmektedir. Fuarın diğer başlıca etkinliklerinden biri de 2007’de üçüncüsü düzenlenecek olan Ulusal Kütüphane Kongresi’dir. 19-22 Mart 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek Bilgi ve Etik başlıklı kongreye 3000 kütüphaneci ve enformasyon uzmanı katılacaktır.

Leipzig Kitap Fuarı Frankfurt’tan sonra Almanya’nın ve Avrupa’nın önde gelen kitap ve medya fuarlarından bir tanesi olması sebebiyle Türk edebiyatı ve yayın dünyasının dışa açılması ve tanıtılması açısından iştirak edilmesi gereken önemli fuarlardan biridir. Bu fuar; “Frankfurt Kitap Fuarı 2008 Konuk Ülke Türkiye Projesi”ne zemin hazırlamak ve 2008’deki etkinliklerimizin Almanya üzerinden Avrupa’ya daha geniş katılımla duyurulması açısından da son derece önemlidir.

Bu doğrultuda, 20 m²’lik bir stand ile katılacağımız fuarda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, 2007 Mevlana Yılı, 2008 Konuk Ülke Türkiye ve TEDA Projelerinin tanıtımını esas alan bir konsept uygulanacaktır. Standımızda Bakanlığımız yayınları ile Türk edebiyatı ve yayın dünyasının seçkin eserleri sergilenecektir. FKF 2008 öncesinde çeviri faaliyetlerine hız vermek amacıyla fuar süresince Almanya’nın önde gelen yayınevleriyle TEDA hakkında görüşmeler yapılacaktır. Almanya’da yaşayan Alman, Türk ve diğer ülke kökenli her yaştan vatandaşlara Türk edebiyatını birinci elden tanıtmak amacıyla Leipzig Okuyor kapsamında fuar alanı içinde ve dışında okuma etkinlikleri düzenlenecektir. Bu okuma etkinliklerine kitapları TEDA kapsamında Almanca’ya çevrilen çocuk kitapları yazarı Aytül Akal, Gölgesizler adlı romanı geçtiğimiz günlerde Almanya’da yayınlanan yazar Hasan Ali Toptaş, edebiyat araştırmacıları Yüksel Pazarkaya ve Feridun Andaç katılacaklardır.